Разраства се скандалът с френските силиконови импланти

Френските власти препоръчаха на 30 000 жени да премахнат силиконовите си импланти.

23.12.2011 | 08:11
Разраства се скандалът с френските силиконови импланти

От френското министерство на здравеопазването заявиха, че нямат категорични доказателства, че импалнтите може да предизвикат раково образувание, но със сигурност са некачествени и опасни за здравето.

Здравният министър Ксавие Бертран препоръча имлантите произведени от несъществуващата вече компания PIP да бъдат премахнати, но уточни, че това не е спешно.

Властите във Франция установиха, че компанията използва за производството на имлантите силиконов гел, който се разкъсва в прекалено много случаи и е ненадежден.

Заради многото засегнати случаи френското правителство формира комисия, която да разследва случая. Властите се сезираха, когато над 2000 жени подадоха оплакване заради нередности срещу фирмата.

Полицията дори е образувала криминално производство. До този момент са регистрирани осем случая на рак на гърдата на жени със силикон от PIP.

Силиконът произвеждан от френската компания е един от най-евтините и се изнася и в чужбина. Голям пазар е Великобритания, където повече от 50 000 жени са си увеличили бюста с опасното вещество.