Започна разследване срещу Джереми Кларксън

Шефът на BBC отказва да уволни водещия на Top Gear заради "огромната му популярност"

19.12.2011 | 17:34
Започна разследване срещу Джереми Кларксън

Британският медиен регулатор Ofcom започна разследване по скандалните забележки на водещия на Top Gear Джереми Кларксън. В ефира на обедното The One Show преди няколко седмици световноизвестният автомобилен специалист заяви, че би разстрелял и "екзекутирал навън пред семействата им" стачкуващите служители от обществения сектор (вижте видео). BBC получи рекордните 30 000 оплаквания след предаването, а в Ofcom са постъпили почти осемстотин.

Кларксън се извини на другия ден, но използва случая да призове самоубийците да не се хвърлят под колелата на влаковете, защото това било егоистично и създавало проблеми на нормалните хора и на машинистите. В дните след скандала продажбите на последното DVD на Кларксън се учетвориха.

Разследването на Ofcom трябва да установи дали забележките на Кларксън нарушават член 2.3 от далекосъобщителния кодекс, който забранява обидни квалификации, освен ако не са "оправдани от контекста". Според официалната позиция на BBC в случая думите на водещия от Top Gear са извадени от контекста и затова се възприемат като обидни. Същото смята и британският премиер Дейвид Камерън, който е семеен приятел на Кларксън.

Генералният директор на BBC Марк Томпсън вече отхвърли призива на група депутати да уволни водещия, като се мотивира с огромната популярност на Кларксън и с големия търговски успех на предаването Top Gear. Председателят на надзорния съвет на държавната телерадиокомпания Лорд Патън добави, че Кларксън е един от основните аспекти в "културния експорт" на Обединеното кралство.