30 000 французойки жертва на фалшив силикон

Пазарният лидер PIP спестявал по 1 милиард евро годишно, заменяйки специалния медицински материал с индустриален.

15.12.2011 | 11:04
30 000 французойки жертва на фалшив силикон

Над 30 000 френски жени са потърпевши от най-големия скандал в историята на козметичната хирургия. Те са клиентки на една от водещите компании за силиконови имплантати, която обаче в последните години решила да увеличи нормата на печалба, като замени медицинския силикон с индустриален, който се използва в електрониката и строителството.

От тази гениална схема фирмата Poly Implant Prosthesis (PIP) успявала да икономиса по 1 милиард евро годишно. Един от лидерите на този пазар в Европа, компанията се изхитрила да пести и от обвивките на имплантите, използвайки по-евтин, но и по-податлив на перфорации материал.

Сега клиентките на PIP са ужасени от възможността долнопробният силикон да се окаже и канцерогенен. Документирани са вече четири случая на жени с импланти от компанията, заболели от рак на гърдата. Една от тях вече почина. Медиците още не могат да открият сигурно доказателство, че имплантите са причинили рака, но това не спря няколко хиляди паникьосани жени да се съберат на протест пред здравното министерство в Париж.

“Ставам и си лягам, обзета от ужас. То е като да живееш с цъкаща бомба в тялото си”, заяви една от протестиращите пред TF1.

Злополучната компания вече бе затворена от здравните власти, над 2000 жени са завели съдебни искове срещу нея. Повечето потърпевши са французойки, но има и немалко гражданки на Испания и Великобритания.

Франция е най-големият пазар за силиконови импланти на континента, годишно се правят над 21 000 операции. Макар французойките да са статистически най-стройните жени в Западна Европа, едно скорошно проучване показа, че те имат и най-силни комплекси за външния си вид.