Най-куриозните истории на 2011

Котка, призована за съдебен заседател, експлодиращи дини и най-скромният банков обир в историята влязоха в заглавията през годината.

02.12.2011 | 16:50
Най-куриозните истории на 2011

В края на всяка година Yahoo! прави традиционната си селекция на най-невероятните истории от новинарските емисии. В това отношение 2011 изобщо не разочарова.

ОСАМА ИЛИ БРАДАТА МИ. Американският учител Гари Уедъл получи възможността да се избръсне за пръв път след десет години благодарение на убийството на Осама Бин Ладен. На 11 септември 2011, разтърсен от трагедията със Световния търговски център, Уедъл се зарекъл да не се бръсне, докато виновникът не бъде заловен. Човечецът едва ли е подозирал, че това ще продължи цяло десетилетие и че накрая брадата му ще е над 40 сантиметра.

НЕПЪЛНОЛЕТНАТА СТАРИЦА. Проблем за всеки тийнейджър е да докаже пълнолетието си, когато иска да си купи алкохол. Но 92-годишната британска баба Даян Тейлър едва ли е очаквала да се сблъска със същото затруднение. Продавачът в магазина за уиски й поискал документ, че е навършила 25 години, и отказал да приеме за доказателство пенсионерската й карта. Старицата извадила дори сертификат, че носи пейсмейкър, но и това не умилостивило строгия продавач. По-късно собственикът на магазина се оправда, че трябвало да спазва стриктно закона, за да не загуби лиценза си.

ОБИР ЗА 1 ДОЛАР. Безработният американец Ричард Вероун извърши най-учтивия и най-скромния банков обир в историята. Лишен от здравна осигуровка и изпитващ непоносимите болки в кръста, 59-годишният Вероун подал на касиера в банката бележка, на която пишело, че е въоръжен (всъщност не бил), и че настоява да получи сумата от 1 долар. Когато го арестували, човекът чистосърдечно обяснил, че е пресметнал всичко – за банков обир ще му дадат поне три години затвор, което е минималното изискване, за да получи безплатна медицинска помощ.

ТЕРОРИСТИЧНА ШВЕДСКА ТРОЙКА. Американските служби за борба с тероризма и преди са вдигани под фалшива тревога, но никога по подобен повод – а именно желанието на трима пътници да си направят шведска тройка в тоалетната на самолета. Ентусиастите искали да станат членове на прословутия клуб Mile High, обединяващ хора, правили секс във въздуха. Други пасажери обаче заподозрели нещо по-лошо, защото тоалетната била заета твърде дълго. Накрая злощастните мераклии били закопчани от специалните агенти. Впоследствие обаче обвинения не им бяха повдигнати.

ГЪРМЯЩИ ЛЮБЕНИЦИ. Фермери от източен Китай преживяха неприятен шок, след като дините им започнаха спонтанно – и масово – да се самовзривяват насред полето. Въпреки уверенията на стопаните, че не са използвали никаква химия, властите отдадоха явлението на прекомерна употреба на пестициди и изкуствени торове. По-рано през годината от Китай дойде вестта за месо, светещо в тъмното, открито в търговската мрежа на един от големите градове.

КОТАРАКЪТ-ЗАСЕДАТЕЛ. В картоните за преброяване на населението домашните любимци не бива да се вписват като членове на семейството. Една старица от Бостън се убеди в това тази година, когато котето й Сал получи призовка да изпълни гражданския си дълг като съдебен заседател. Наложи се жената да внесе молба за освобождаване от това задължение под предлог, че Сал не говори английски. За нейно изумление съдът отхвърли молбата й.