Спомен за списание "Дъга"

Изложба отбелязва 70-ата годишнина от рождението на изтъкнатия художник Стоян Шиндаров

01.12.2011 | 14:34
Спомен за списание

Със специална изложба в столичната галерия "Дебют" ще бъде почетена паметта на Стоян Шиндаров, един от най-талантливите български художници и илюстратори.

Смятан за един от бащите на модерния български комикс, Шиндаров се помни с поредицата си "Войната на босоногите" в легендарното списание "Дъга", а също и с илюстрациите си към "Лунен прах" на Артър Кларк, "Островът на съкровищата" на Робърт Луис Стивънсън, "Мостът на въздишките" на Вера Морозова.

Освен това Шиндаров е основен художник на някогашното списание за наука "Космос", както и създател, заедно със Светослав Славчев, на популярната навремето поредица загадки на инспектор Стрезов. Наследството на Шиндаров не е по-богато заради твърде ранната му смърт – през 1983, едва навършил 42 години.

Специално за годишнината му по идея на илюстратора Антон Стайков издателство "Артлайн" ще отпечата отново комикса на Шиндаров "Повторното начало".

Изложбата ще е добър повод за българската публика да си припомни списание "Дъга" – издание без аналог в някогашния Източен блок, просъществувало в рамките на три десетилетия и при тиражи, достигащи 300 000 бройки.

Още двама от най-популярните му автори ще вземат участие в специалния уъркшоп, посветен на Стоян Шиндаров, на 3 декември. Това са Петър Станимиров (автор на поредиците "Бубачко", "Крепостта на безсмъртните" и "Янтар"), и Евгени Йорданов ("Добромир", "Томек").


Изложбата "Повторното начало" продължава до 16 декември в галерия "Дебют".