Мерил Стрийп спечели предвестника на "Оскар"

Moneyball с Брад Пит и френският "Артистът" са най-харесваните филми от нюйоркските критици.

30.11.2011 | 17:48
Мерил Стрийп спечели предвестника на

Шансовете на Мерил Стрийп да спечели третия си "Оскар" се увеличиха допълнително, след като превъплъщението й като Маргарет Тачър във филма "Желязната лейди" бе отличено като най-добра женска роля от Кръга на нюйоркските филмови критици. Наградите им, които се смятат за първия индикатор за раздаваните през февруари "Оскари", бяха оповестени вчера, а официалното им връчване ще е на 9 януари.

"Желязната лейди" проследява живота на бившия британски премиер Тачър от детството й до днес и разкрива жертвите, която е трябвало да направи в иметто на властта една от най-успелите жени в политиката.

Мерил Стрийп печели за четвърти път приза на Кръга на критиците. Актрисата има два спечелени "Оскара" (за "Крамър срещу Крамър" и "Изборът на Софи") и държи абсолютния брой за най-много номинации за наградите на филмовата академия – цели 16 пъти.

Две от най-престижните награди на критиците – за най-добър филм и за режисура – спечели "Артистът" (The Artist) на французина Мишел Хазанавичус. Лентата проследява съдбата на западащ актьор и изгряваща актриса в Холивуд през 30-те – по времето, когато нямото кино отстъпва място на говорящото.

Две награди взе и един от основните фаворити за "Оскар" – Moneyball, по нашумелия бестселър на Майкъл Люис. Брад Пит бе отличен за най-добър актьор благодарение на изпълнението си в него и в “Дървото на живота” (The Tree of Life). Арън Соркин и Стивън Зейлиън пък бяха отличени за сценария на Moneyball, който проследява невероятната история на успеха на бейзболния тим "Окланд Атлетикс".