Почина дъщерята на Сталин

Бягството на Светлана Алилуева-Питърс в САЩ през 1967 бе един от най-гръмките скандали на Студената война.

29.11.2011 | 09:51
Почина дъщерята на Сталин

Единствената дъщеря на покойния съветски диктатор Йозеф Сталин почина на 85-годишна възраст в САЩ. Светлана Алилуева, която преживя последните си години под името Лана Питърс, се е споминала в окръг Ричланд, щата Южна Каролина, от скоротечен рак на дебелото черво.

Макар никога да не се е занимавала с политическа дейност, Алилуева се превърна в един от символите на Студената война, след като през 1967 с помощта на ЦРУ успя да избяга от СССР и да се установи в Съединените щати.

Светлана е единствено дете на Сталин от втория му брак с Надежда Алилуева. Майка й се самоубива през 1937 година. Светлана описва баща си като «морално и духовно чудовище». Омъжвала се е четири пъти. Първият й брак е с младия студент от еврейски произход Алексей Каплер. Двамата имат син, но Сталин е против връзката им и скоро бракът е разтрогнат, а Каплер - пратен в трудов лагер в Сибир.

Вторият брак на Светлана е по пряко настояване на Сталин - с Юрий Жданов, сина на близкия му съратник още от времената на революцията Андрей Жданов. След смъртта на диктатора и развенчаването на «култа към личността» Алилуева успява да се разведе с Жданов и да се омъжи за индийския комунист Бриджеш Сингх. Лошото отношение на съветските власти към новия й съпруг я подтиква да приеме предложението на ЦРУ и да избяга в Америка - събитие, което предизвиква истински фурор на Запад. При пристигането си в Ню Йорк Алилуева дава пресконференция, на която развенчава комунизма и режима на баща си.

Последният й брак, вече на американска земя, е с Уилям Питърс, от когото има дъщеря. Двамата се развеждат през 1973, а през 1984 Светлана се завръща в СССР, за да види отново двете си деца, които е оставила там.

Превратната й съдба е описана в две автобиографични книги, които й донесоха общо близо 2 милиона долара хонорар. В началото на 90-те обаче Алилуева се оплака в едно интервю, че е останала съвсем без пари и е принудена да живее в поделено жилище под наем с дъщеря си Олга Питърс.