В мрежата вече никой не остава анонимен... Google знае за вас повече от майка ви

Интернет отдавна не е забавно място, в което хората споделят смешни картинки

29.03.2018 | 16:30 Редактор: Василена Василева
В мрежата вече никой не остава анонимен... Google знае за вас повече от майка ви

В мрежата вече никой не остава анонимен, колкото и да му се иска. Днес между думите "интернет" и "подслушване" спокойно може да бъде сложен знак за равенство. Големите технологични компании не само знаят всичко за теб, но са наясно и с това какво притежаваш и могат спокойно да се намесват и дори да влияят върху политическите ти възгледи. Интернет отдавна не е забавно място, в което хората споделят смешни картинки. Мрежата се съсредоточи основно върху продажбата на лични данни, пише "Гардиън".

Само преди седмица избухна огромният Facebook скандал и провалът на социалната мрежа да опази личните данни на милиони потребители. Това предизвика вълна от недоволство и стартира движението #DeleteFacebook (#ИзтрийФейсбук). Настанаха тъмни дни за Марк Зукърбърг. Някои дори изтеглиха всички свои данни от социалната мрежа, преди да потънат вдън земя. Доста от потребителите останаха шокирани от огромния размер информация,  който интернет "чудовището" събира за тях – данни за всички ваши обаждания и съобщения, например. И то с години.

С избухването на Facebook скандала вече стана ясно, че не можем просто да продължим да кликаме безразборно, ако ценим личното си пространство и собствената си сигурност. Дори ако ценим свободния си избор. Как да се предпазим в необятното интернет пространство и на какво се "съгласяваме", когато сърфираме?
  
Свалете цялата информация, която Google притежава за вас

Може и вече да сте изтеглили данните си от Facebook (това дори се превърна в мода за последните няколко дни). Какво държи обаче и "Чичо Гугъл" за вас на виртуалното си бюро? Отидете на Google’s "Takeout" tool и свалете данните от приложенията на най-голямата търсачка, които най-вероятно използвате – Gmail, Карти, Диск. Ще получите огромно количество файлове, които съдържат информация за вас – история на търсенията, всички видеа, които някога сте гледали в YouTube. С една дума: всичко. Дори какви места сте посещавали. Когато видите колко много неща знае за вас големия стар Чичо Гугъл, може би ще искате да я изтриете. Този път завинаги.

Пазете се от умните "джаджи"

Днес всички измислят какви ли не смарт технологии и версии на каквото и да е – умен телевизор, умен хладилник, умен тостер...Тук е моментът да споменем добрата стара поговорка: "Една патка мислила, мислила...и умряла". Извод: много акъл не е на добре. По-голямата част от тези "джаджи" са не просто ненужни и скъпи, но и притежават сравнително "калпава" система за сигурност. През 2016 година, например, хакери създадоха "зомби армия" от умни електроуреди в опит да саботират някои от най-големите сайтове като Нетфликс, Фейсбук и Спотифай. Ако си мислите, че зомби апокалипсисът никога няма да се случи...може би грешите. Затова следващият път помислете добре, преди да си купите умна технология. В живота има достатъчно неща, за които да се тревожим. Не е нужно да мислите и за това дали тостерът ни крои военен преврат вкъщи.

Подсигурете стария си имейл адрес и подсилете паролата си

Ако имате електронна поща, която вече не използвате, значи по-добре я изтрийте. Този неизползваем профил е като златна мина за лични данни, която чака с отворени обятия някой да я хакне.

Пароли от сорта "1234" не вършат работа. И това не е изненада за никого. Уверете се, че паролата ви е достатъчно дълга и сложна. Помислете за цяло изречение, а не просто за няколко цифри. Това би отнело на компютърна програма билиони години да я разбие.

Личното пространство трябва да се брани дори и да нямате какво толкова да криете. Както започва да става ясно, цялото това наблюдение оказва огромно влияние върху нас и собствения ни избор – нещата, които купуваме, идеите, които подкрепяме. Да сме по-внимателни към своето онлайн поведение, оказва се, не само е важно за опазването на собствените ни лични данни. Важно е за съхраняването ни като личности.

И накрая, поздравете шпионина от ЦРУ. Дори хората, които работят в разузнавателните служби, имат нужда от социален контакт понякога.

Още новини четете в Dnes.bg

Снимка: Pixabay