България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Използваме Facebook за клюки, а той знае повече за нас от приятелите ни

PR експертът Максим Бехар смята, че трябват регулации, за да бъдат потребителите запознавани с това, че данните им се ползват

23.03.2018 | 09:34 Редактор: Ивайло Николов
Използваме Facebook за клюки, а той знае повече за нас от приятелите ни

Основателят на Facebook Марк Зукърбърг призна, че социалната мрежа е допуснала грешки, които са позволили данни на 50 милиона души да бъдат използвани неправомерно. 

PR експертът Максим Бехар обясни, че все пак трябва да се гледа от положителната страна, защото социалната мрежа вече трие профили, които са фалшиви. 

"Всичко трябва да става със съгласието на потребителя. Някой следи твоите предпочитания в социалните медии, но в крайна сметка никой няма право да ползва тези лични данни без твоето съгласие", подчерта Бехар в студиото на "България сутрин".

IT експертът Иво Мирчев пък заяви, че Facebook знае много повече за нас от най-близките ни хора. По думите му, ако социалната мрежа си постави за цел да ви направи изключително точен профил, няма никакъв проблем, защото технологията го позволява.

"Тези приложения, които масово се използват - на кого приличам, какво е IQ - то и т.н. просто не използвайте такива приложения, защото тяхната цел е точно такава. Каквото и приложение да си инсталирате, вижте какво то иска. Защо едно приложение, което трябва да подобри вашата профилна снимка, би искало достъп до списъка с вашите приятели", обясни IT експертът Иво Мирчев пред Bulgaria ON AIR.

Според психолога Ина Антонова пък ние използваме подобни приложения, защото искаме някой да даде решенията в живота ни.

"Търсим някой да ни даде крайния отговор, за да можем ние да не понасяме отговорността за това, което сме взели като решение. Това е чисто човешки принцип, който ние следваме", категорична беше тя в ефира на "България сутрин".

Антонова обясни още, че социалните мрежи са платформа за споделяне на съдържание, а ние сме превърнали Facebook в място за споделяне на клюки. 

Вижте видеото с целия разговор!