Китай инвестира 14,5 млрд. долара в интернет технологии

Правителството е създало фонд в услуга на 731-те милиона потребители в мрежата в страната

22.01.2017 | 18:10 Редактор: Жанета Нейкова
Китай инвестира 14,5 млрд. долара в интернет технологии

Китайското правителство обяви, че се създава Китайски инвестиционен фонд за интернет комуникации с активи на стойност 100 милиарда юана (14,5 млрд. долара). В столицата Пекин днес се състоя церемония по учредяването на новата финансова организация, предават ТАСС, цитиран от Investor.bg

В събитието участваха представители на министерството на финансите на Китай и държавните органи, упражняващи контрол над интернет пространството.

Сред учредителите са Китайската промишлено-търговска банка, водещи мобилни оператори, както и малки държавни инвестиционни банки.

Очаква се благодарение на дейността на новия фонд китайските доставчици на интернет, както и компаниите, чиято дейност е свързана с мрежата, да получат подкрепа и достъп до недостигащия им капитал. Планира се чрез новата организация да бъде създаден високо развит и безопасен интернет, който да отговаря напълно на нуждите на пазарното развитие, посочва ТАСС.

Китайският информационен център за интернет съобщи днес в доклад, че броят на регистрираните потребители на интернет в Китай е достигнал 731 милиона души, което е съпоставимо с населението на цяла Европа.

Към момента 53 на сто от населението на Китай има достъп до мрежата. В последните години стремително се увеличава и броят на влизащите в интернет през мобилни устройства.