Apple премахна мобилното приложение на New York Times от Китай

Бяхме информирани, че то нарушава местните закони, коментира говорител на технологичната компания

05.01.2017 | 17:12 Редактор: Луиза Божинова
Apple премахна мобилното приложение на New York Times от Китай

Американската технологична компания Apple е премахнала новинарското мобилно приложение на New York Times от своя магазин за приложения в Китай. Това се случи след искане от страна на китайските власти, предава Ройтерс.

Apple е премахнала както англоезичното, така и китайското приложение от iTunes в Китай още на 23 декември, посочват от New York Times. Медията първа писа за случилото се.

“Искането от страна на китайските власти за премахването на нашите приложения е част от техните по-големи усилия да попречат на читателите в Китай да получат достъп до независимо отразяване на новини от New York Times в страната”, коментира говорителката на NYT Ейлийн Мърфи. "Говорихме с Apple да преосмислят решението си”.
 
Китайското правителство започна да блокира уебсайтовете на New York Times още през 2012 г., след серия от статии за състоянието, натрупано от фамилията на Уън Дзябао, който беше министър-председател, твърдят от медията.

“Бяхме информирани, че приложението нарушава местните закони”, коментира Фред Сейнз, говорител на Apple.

Приложенията на други международни медии, в това число Financial Times и Wall Street Journal, все още са достъпни в магазина за приложения според New York Times.

Още по темата четете на Investor.bg