Ericsson планира да съкрати 1000 свои служители в Италия

Шведската технологична компания смята да направи това, след като загуби управлението на най-голямата мобилна мрежа в страната

20.12.2016 | 17:42 Редактор: Жанета Нейкова
Ericsson планира да съкрати 1000 свои служители в Италия

Шведската компания Ericsson обмисля съкращаването на около 1000 работни места в Италия, или около една четвърт от работната си сила там, след като загуби договор за управление на най-голямата мобилна мрежа в страната, твърдят източници, запознати с въпроса, съобщава Investor.bg 

Ericsson не е била избрана да слее и управлява мрежите на CK Hutchinson Holdings и VimpelCom, твърдят източници, които са пожелали да останат анонимни. Съкращенията на служители са резултат от загубата на договора, който е на стойност около 1 млрд. долара, допълват източниците.

3 Italia на Hutchinson и Wind Telecomunicazioni на VimpelCom получиха одобрение от Европейския съюз (ЕС) през септември за сливането си, което ще създаде най-голямата мобилна мрежа в страната. В момента Ericsson управлява мрежата на Hutchinson и част от тази на Wind, посочва един от източниците. Представител на Ericsson е отказал да коментира.

Загубата на големи договори в Италия означава и по-голям натиск върху бъдещия главен изпълнителен директор на Ericsson Борхе Елком, който ще поеме ръководството през следващия месец, след като прекара десетилетие в борда на директорите на компанията. Елком има задачата да върне Ericsson към успеха след една година, в която тя не успя да се адаптира към отслабващото търсене на телекомуникационни мрежи.

От своя страна китайската ZTE е близо до спечелването на договора с Hutchinson и VimpelCom за управление на обединените им мрежи, допълват източници, запознати с въпроса. Huawei Technologies и Nokia също се конкурираха за сделката.

През октомври Ericsson заяви, че планира да съкрати 3000 работни места в Швеция, или една пета от работната си сила на вътрешния си пазар.

Още по темата четете на Investor.bg