18-годишен варненец създаде българска социална мрежа

Името на проекта е "Buddy", а зад него стои ученикът Янчо Краев

21.07.2016 | 12:09 Редактор: Мария Аладжова
18-годишен варненец създаде българска социална мрежа

Buddy (Приятелче) – това е името на новата българска социална мрежа. А зад нея стои един единствен човек и това е Янчо Краев. Той е само на 18 години и е от Варна.

Дигиталният свят привлича Янчо от дете. Още през 2010-та година, когато е едва 12-годишен, младежът намира група от хора, които споделят неговите интереси. Започват да се учат един от друг, но много бързо най-добрите се открояват и започват да продават услугите си. Янчо оставя зад гърба си десетки успешни проекти, които му помагат да се издържа съвсем сам още от малък. Натрупал опит зад гърба си, той започва все повече да се замисля да създаде нещо свое. И тогава се появява мечтата му - да създаде продукт, който ще остави следа след себе си.

Така се ражда Buddy. 18-годишният младеж го разработва за 3 месеца. Първо му хрумва името, а след това идеите валят една след друга. Започва работа без да знае докъде ще стигне.

Докато създава Buddy Янчо има ясна идея – иска неговата мрежа наистина да социализира, да събира хората. Решава, че в Buddy няма да има Like бутон, тъй като смята, че в някои случаи това може да погуби самочувствието на човека.

"Ако искаш да изразиш мнението си по даден въпрос, го правиш с коментар, а не с харесване", каза Янчо пред Dnes.bg.

В българската социална мрежа ще има страници, в които хората ще могат да се уговарят, да се събират и да разговарят на живо.

Янчо отрича стандартното образование, защото казва, че е научил всичко съвсем сам. Затова учи и е прилежен ученик до 11 клас. След това обаче изненадващо решава, че не вижда това, което търси в родното училище и спира да го посещава.

"Училището не добавя ум, предназначено е да създава добри служители, а не добри работодатели", смята Янчо и моли, да не го разбират погрешно: "Аз обичам да уча, но не и това, което преподават в училище".

Янчо не вижда себе си сред големите в бизнеса и вярва, че ще успее сам. "Когато правя нещо, го правя със страст, а колко са корпорациите, които влагат страст във всичко, което правят? Не се виждам как работя за някоя от тях, а и не мисля, че ще пасна добре", сподели още той.

Младежът осъзнава, че го очаква един труден свят, в който конкуренцията е убийствена, а игрите подмолни. Но влиза в него без страх и с много вяра, най-вече в себе си.

"Ние самите сме невъзможност в една невъзможна вселена. Ако не вярвах, нямаше да направя нищо. Ние не казваме, че сме по-добри от всички останали социални мрежи, ние казваме, че сме по-различни", казва младият предприемач.

И съветва връстниците си никога да не се отказват от мечтите си: "Не се обезкуражавайте от неуспеха, защото преки пътища няма. Неуспехът може да бъде предимство, което ви мотивира или обстоятелство, което ви отказва, но и в двата случая изборът е само и единствено ваш!"

Ако сте млад, предприемчив и иновативен, ако вече сте постигнали успех в бизнес начинанията си, ако имате идея или проект, за които смятате, че си струва светът да узнае, можете да ни разкажете и вашата история! Очаквам ви на имейл адрес: valeriya.belchevska@Investor.bg