10 хил. фирми работят в сектора за информационни технологии в България

Страната ни се налага като център на дейността в Европа и набира популярност в международен план

06.07.2016 | 16:55 Редактор: Луиза Божинова
10 хил. фирми работят в сектора за информационни технологии в България

10 хил. са фирмите, които работят в сектора за информационни технологии в България, заяви директорът на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия Мариета Захариева, съобщават от агенцията.

По думите ѝ страната се налага като център на развойна дейност в Европа и същевременно набира популярност в международен план.

"ИТ секторът у нас реализира сериозни приходи и ръстове. Надявам се по този начин да започнат да се развиват и други сектори на икономиката, които ние подкрепяме“, коментира още Захариева.

Тя твърди, че в сектора са започнали да се появяват първите предупредителни сигнали за все по-голяма липса на специалисти.

От агенцията твърдят, че през тази година се очаква делът на предприятията, работещи за износ, да скочи от 65% на 70%. Захариева твърди, че фирмите вече сами подготвят квалифицирания си персонал, тъй като на пазара няма достатъчно кадри.

Секторът у нас вече не се движи само от чуждестранни фирми. Местните вече започват да достигат зрялост и да се стремят към лидерство в региона. Освен това се забелязва готовност от страна на компаниите да инвестират в услуги с добавена стойност, включително облачни технологии, разработка на софтуер по поръчка и създаване на отделни звена за ИТ аутсорсинг.

По думите на заместник-министъра на икономиката Любен Петров очакванията са, че през 2016 г. над 10 хил. компании от високотехнологичната индустрия в България ще генерират приходи в размер на 5,5 млрд. долара, съобщават от ресорното министерство. Според Петров това означава, че в сектора се очаква 5% ръст.

Той очаква този ръст да се отрази и на други сектори на икономиката, така че БВП на страната да започне да догонва развитието на ИТ сектора.

Повече технологични новини четете на Investor.bg