Кои са възможностите за инвестиции в България?

Лекция на Любомир Дацов и Николай Василев

10.05.2016 | 10:23 Редактор: Вяра Петрова
Кои са възможностите за инвестиции в България?

България трябва да влезе в Еврозоната колкото се може по-скоро. Страната ни обаче не води политики в тази посока. Коментарът направи бившият вицепремиер и министър в два кабинета - Николай Василев. Заедно с финансовия експерт Любомир Дацов изнесоха лекция пред студенти от УНСС - „Възможностите за инвестиции в България“. Дискусията е част от поредицата срещи със студенти, с които Инвестор.БГ отбелязва своята 15-та годишнина. Двамата споделиха опита си с младите финансисти и икономисти за това кои са факторите, от които зависи привличането на инвестиции в българската икономика. 

Единственият начин да създадеш подходящо място за инвестиции е воденето на т.нар. хоризонтални политики – да се премахнат пречките пред бизнеса и да се създадат равни и добри условия. Това според бившият заместник-финансов министър и член на Фискалния съвет Любомир Дацов е тайната за развитието на инвестициите у нас.

10 фактора за подобряване на инвестиционния климат в България очерта и Николай Василев. Той е категоричен, че ниските данъци у нас са безспорно предимство страната ни да е привлекателна за инвестиции:

"Има предприемачи от региона, които са решили в София да правят бизнеса си именно, защото е по-евтино", обясни основателят на Инвестор.БГ Любомир Леков.

Според него IT сектора и аутсорсинга са най-добрите перспективните сектори в момента. Но като предприемач Леков е убеден, че на първо място човек трябва да инвестира в себе си.

Още подробности за срещата на двамата лектори със студентите от УНСС вижте във видеото: