Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Работещите българи в чужбина – основни спонсори на родината

След последните атентати в Западна Европа и заплахите – ще намалее ли броят на българските гурбетчии, които са тръгнали натам, за да спечелят пари. В началото на пролетния сезон коментираме увеличаващия се брой средства, които сънародниците ни навън пращ

25.03.2016 | 11:33 Редактор: Неда Василева
Работещите българи в чужбина – основни спонсори на родината

С близо милион са се увеличили парите, изпратени от българските гурбетчии у нас само за една година по последни данни на БНБ. Ако паричните потоци от чужбина ги нямаше, щеше да се стигне до още по-голямо свиване на потреблението в отделни райони, притокът на средства от българите навън значително забавя обезлюдяването в някои региони от страната.

Увеличаващият се брой на заминаващи нашенци обаче се отразява както в икономически, така и в социален план, смята управителят на Manpower за България Надя Василева. Тя обясни, че на фона на повечето гурбетчии, у нас осезаемо липсват квалифицирани кадри.

Недялко Недялков е един от най-младите предприемачи у нас, той управлява световен бизнес в IT сектора. За него е недопустимо младите хора да напускат страната, за да упражняват тежък физически труд, вместо да използват условията за реализация и свободните работни места у нас.

По телефона кметът на Враца Калин Каменов разкри двете основни тенденции в Северозападна България - региона, от който най-голям брой хора заминават на гурбет всяка година. Притеснително е, че населението застарява, но в последните години се наблюдава връщане на хора у нас от Западна Европа.

Още коментари и мнения чуйте:

 

 

За всичко, което Ви интересува, пишете на страницата на предаването DirektnoONAIR.