Японци разработиха електромобил, зареждащ директно от платното

Колата може да се движи без акумулатор по специални пътища

18.03.2016 | 15:20 Редактор: Луиза Божинова
Японци разработиха електромобил, зареждащ директно от платното

Специалисти от Технологичният университет в град Тохаси и голямата строителна компания Тайсей корпорейшън (Taisei Corporation) разработиха първия в света електромобил, който може да се движи без акумулатор, ако се пътува по специално пътно платно, от което получава енергия.

Как се случва това?

В гумите на автомобила учените са вградили специална стоманена мрежа, която получава електроенергия от две стоманени пластини, положени под слой асфалт на дълбочина 10 см. На полигона е построен 30-метров участък, по който засега първият едноместен прототип на електромобила се придвижва със скорост 10 км в час, информираха от ТАСС.

Разработчиците на колата смятат, че в бъдеще може да бъде рентабилно да се строят специални пътища с вкопано в платното оборудване, което предава електроенергия или пък да бъде оборудвана съществуващата гъста мрежа от високоскоростни шосета с такава технология. По тези специални пътища електромобилите ще могат да се движат с изключени акумулатори и да ги включват само на обикновените пътища. 

В момента в Япония активно се увеличава броят на местата за зареждане на електромобили. На новите паркинги има такова оборудване на всяко паркомясто.