Германия тръгна срещу по-високите мита за китайски електромобили

Очаква се те да влязат в сила от 4 юли

14.06.2024 | 10:17 Редактор: Беатрис Младжова
Германия тръгна срещу по-високите мита за китайски електромобили

След налагането на допълнителни мита на страна на Европейския съюз върху електрически превозни средства, идващи от Китай, Германия търси начин да предотврати влизането на тарифите в сила, твърдят запознати.

Длъжностните лица в Берлин са оптимистично настроени, че ЕС ще успее да намери решение в преки разговори с Китай, заяви един от хората, който говори при условие за анонимност, тъй като разговорите са поверителни. Най-голямата икономика в Европа твърдеше в навечерието на решението от тази седмица, че все още има възможност за споразумение с Китай, преди митата да влязат в сила на 4 юли. 

Китай заплаши с ответни мерки в областта на селското стопанство, авиацията и автомобилите с големи двигатели, като заяви, че е дълбоко разочарован и твърдо се противопоставя на мерките по отношение на електромобилите. Всички ответни мерки могат да навредят на германските производители, включително Volkswagen AG, Mercedes-Benz Group AG и BMW AG, които разчитат в голяма степен на продажбите на най-големия автомобилен пазар в света.

Веднага след решението германският министър на икономиката Роберт Хабек заяви, че "сега има възможност да се опитаме и да се надяваме, че ще успеем да спрем" заплахата от спираловидно нарастване на митата. 

Четете повече в bloombergtv.bg.

Снимка: Pexels