САЩ дават десетки милиони долари за чипове за сателити и космически кораби

Парите трябва да дойдат от администрацията на Байдън

11.06.2024 | 14:30 Редактор: Беатрис Младжова
САЩ дават десетки милиони долари за чипове за сателити и космически кораби

Съединените щати дават $23,9 млн. на Rocket Lab за увеличаване на чиповете за сателити и космически кораби, предаде Ройтерс.

Средствата, предвидени за olAero Technologies Corp, подразделение на Rocket Lab, "биха помогнали за създаването на по-сигурно и устойчиво снабдяване с космически соларни клетки, които захранват космически кораби и сателити", което ще "увеличи производството на комбинирани полупроводници на компанията с 50 на сто в рамките на следващите три години".

Средствата трябва да дойдат от програмата за субсидиране на производство на чипове и изследвания на администрацията на Байдън на стойност $52,7 млрд., облагодетелствала досега компании като Intel, южнокорейската Samsung Electronics и тайванската TSMC.

Американският министър на търговията Джина Раймондо заяви, че соларните клетки са от решаващо значение за поддържане на захранването и функционирането на комуникационните и космически технологии и предложеният грант на Rocket Lab ще помогне да се даде на американската армия, НАСА и търговската космическа индустрия достъп до специални полупроводници, от които те се нуждаят.

Планираната средства ще ѝ помогнат да разшири производствените мощности, за да отговори на нарастващото търсене на чипове от правителството на САЩ, допълни основателят на Rocket Lab Питър Бек, съобщи БТА.

Снимка: БГНЕС