Учени: ChatGPT не успя с диагностицирането на сърдечни заболявания, прави грешки

Той си противоречи

05.05.2024 | 14:45 Редактор: Беатрис Младжова
Учени: ChatGPT не успя с диагностицирането на сърдечни заболявания, прави грешки

Кардиолози от САЩ анализираха полезността на чатбота ChatGPT за оценка на риска от сърдечни заболявания, а резултатите от проучването са публикувани в списание PLOS ONE. 

Учени от Вашингтонския държавен университет в САЩ използваха чатбот от OpenAI, за да оценят риска от сърдечни заболявания в редица случаи. След като заложиха десетки хиляди описания на симптомите през услугата, експертите забелязаха, че чатботът не се справя със задачата: често прави грешки и си противоречи. Според автора на изследването д-р Томас Хестън болката в гърдите е най-важният симптом на сърдечно заболяване. Въз основа на тези данни лекарите оценяват рисковете и диагностицират заболяванията.

В проучването обаче ChatGPT често оценява едни и същи пациенти по различен начин. Хестън отбеляза, че това може да се дължи на нивото на произволност, което е зададено в текущата версия на чатбота.

В същото време Хестън посочи, че все още вярва в ползите от инструментите за изкуствен интелект (ИИ) в медицината. Лекарят каза, че ChatGPT показва отлични резултати в диференциалната диагноза, когато лекарите поставят единствената правилна диагноза въз основа на симптомите, съобщи БГНЕС.

В края на април американската биотехнологична компания Moderna обяви партньорство с OpenAI. Неговият чатбот ChatGPT ще помогне на Moderna да развие обещаващи области.

Какво ще правиш на 9 юни?

Ще отида до мола.
17%
Ще изляза с приятели.
30%
Ще се настройвам за Европейското.
52%
Общо 555 гласа

Снимка: БГНЕС