Основателят на Binance Чанпън Джао е заплашен от 3 години затвор

Искат и да плати глоба от $50 млн.

24.04.2024 | 12:53 Редактор: Беатрис Младжова
Основателят на Binance Чанпън Джао е заплашен от 3 години затвор

Чанпън Джао, който е основател и бивш главен изпълнителен директор на Binance, трябва да прекара три години в затвора заради ролята си в нарушения на законите от страна на криптоборсата. Това посочват от американското Министерство на правосъдието, цитирани от CoinDesk.

Юристи на ведомството са подали документи пред съда, в които настояват Джао да прекара 36 месеца в затвор и да плати глоба от $50 млн., след като се призна за виновен по нарушаване на законите за санкциите и прането на пари на САЩ през ноември.

Първоначално Джао бе изправен пред възможността за 18 месеца затвор в рамките на условията по споразумението за признаване на вина. Но от министерството посочиха в новите документи, че "мащабът и последиците от нарушението на Джао са огромни" и е "подходящо" увеличение на срока.

"Отчасти защото Джао не можа да приложи ефективна програма срещу прането на пари в Binance, недоброжелатели използваха борсата Binance по различни начини", посочват още от министерството.

Финансовата част - глобата от $50 млн. долара, вече бе договорена между прокуратурата и защитата на Джао. Той също така има правото да обжалва присъда до 18 месеца. Първоначално присъдата му трябваше да бъде произнесена през февруари, но изслушването бе отложено по взаимно съгласие за 30 април.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС