TikTok е проблем за националната сигурност на САЩ, твърди шефът на ФБР

Американските власти смятат, че чрез него китайското правителство може да шпионира

24.04.2024 | 10:28 Редактор: Беатрис Младжова
TikTok е проблем за националната сигурност на САЩ, твърди шефът на ФБР

Според директора на ФБР Кристофър Рей социалното приложение TikTok е проблем за националната сигурност на Съединените щати. Американските власти твърдят, че приложението дава възможност на китайското правителство да шпионира и манипулира 170 милиона потребители в САЩ.

Ако социалната мрежа не смени собственика си, ще бъде забранена в САЩ. Това предвижда законопроект, одобрен от Сената със 79 гласа "за" и 18 "против". Решението за  социалното приложение е част от пакета помощ за Украйна, Израел и Тайван. На практика законът принуждава базираната в Китай компания-майка да продаде TikTok под заплахата, че, ако това не се случи, платформата ще бъде забранена в САЩ.

TikTok се използва от близо 170 млн. американци. В продължение на години законодатели и служители на администрацията изразяват загриженост, че китайските власти могат да принудят ByteDance - собственикът на приложението - да шпионира и манипулира потребителите.

Дълго бе обсъждано колко време да бъде предоставено на компанията за продажбата. Според последните промени крайният срок, който се дава за сделката, е 9 месеца с възможно удължаване с най-много още 3 месеца, ако продажбата е в ход, предаде БНР.

Снимка: БГНЕС