Ръстът на соларни панели в Китай се забавя, има проблеми в мрежата

Миналата година страната отбеляза рекорд

22.04.2024 | 10:32 Редактор: Толя Стоянова
Ръстът на соларни панели в Китай се забавя, има проблеми в мрежата

Бързият растеж на слънчевите панели в Китай се забави, защото мрежите не успяват да добавят достатъчно електропроводи и резервен капацитет. Страната е инсталирала 45,7 гигавата фотоволтаични панели през първите три месеца, което е повече от една трета спрямо година по-рано, се казва в изявление на Националната енергийна администрация. Въпреки че е впечатляващ в сравнение с други страни, темпът на растеж бледнее в сравнение със скока от 154% през същото тримесечие на 2023 г.

Китай, който все още получава по-голямата част от електричеството си от въглища, добави рекордните 217 гигавата слънчеви панели миналата година - повече, отколкото САЩ някога са строили. Според прогнози на Асоциацията на слънчевата индустрия тази година инсталациите се очаква да достигнат до 220 гигавата.

Правителството засилва усилията си за укрепване на мрежите, за да продължи разширяването на чистата енергия и да постигне целите си за декарбонизация. NEA и Националната комисия за развитие и реформи обявиха план по-рано тази година, за да позволят на мрежата да свърже 500 гигавата малки възобновяеми източници до 2025 г., докато мрежовите компании също обещаха да изградят повече електропроводи с високо напрежение на дълги разстояния.

Страната също така е добавила 15,5 гигавата вятърна мощност, 6,4 гигавата топлинна енергия и 1,8 гигавата водноелектрическа мощност през първите три месеца.

Четете повече в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС