Бъдещето на транспорта: ЕК с нови правила за дронове, летящите таксита и техните пилоти

Те ще включват обучение по правилата за излитане и кацане

10.04.2024 | 17:45 Редактор: Беатрис Младжова
Бъдещето на транспорта: ЕК с нови правила за дронове, летящите таксита и техните пилоти

Европейската комисия предложи допълнителни правила за дроновете в ЕС, които засягат работата на т.нар. летящи таксита и други видове пилотирани или безпилотни въздухоплавателни средства. Предвижда се да бъдат въведени лицензи за този вид машини, както и за онези, които ги управляват.

Промените засягат летателните апарати с вертикално излитане (VTOL), използвани за полети на кратки разстояния при повикване. Комисията пояснява, че целта е държавите от ЕС да въведат сходно законодателство за дейността на тези летателни средства, включително за мерки по безопасност.

Предвижда се машините да подлежат на европейско лицензиране преди допускането им за изпълнение на полети. При тяхната оценката ще бъдат въведени изисквания за сигурност по отношение на изработката, както и на използваното на борда електронно оборудване.

Лицензирането на пилотите на въздушните таксита ще включва обучение по правила за излитане и кацане, следване на полетни планове и изпълнение на задачи по медицинска евакуация и спасителни действия, предаде БТА.

Снимка: архив БГНЕС