Създадоха най-мощния в света апарат за ядрено-магнитен резонанс

Новият Iseult разполага с 11,7 тесли

10.04.2024 | 19:22 Редактор: Толя Стоянова
Създадоха най-мощния в света апарат за ядрено-магнитен резонанс

След двадесет години разработка е създаден най-мощният в света апарат за ядрено-магнитен резонанс. В сравнение със стандартните апарати за ЯМР, чиято сила на магнитното поле е между 1,5 и 3 тесли, новият апарат Iseult разполага с 11,7 тесли, позволявайки му да прави магнитно-резонансна томография за минути. Друго преимущество на машината Iseult е силната резолюция на изображенията, позволявайки изследването на организма в детайли.

Машината тежи 132 тона и е с ширина и дължина 4 метра. В апарата се съдържат свръхпроводими жици с дължина 182 километра. За охлаждане на магнитите се използва течен хелий. Iseult вече е бил използван за сканирането на човешки мозък. Учените от френската комисия за алтернативни енергии и атомна енергия, разработили устройството, планират употребата му в изследването на невродегенеративни състояния като болест на Алцхаймер или на Паркинсон.

Силата на магнитното поле позволява и засичането на други химични сигнали, невъзможни за откриване с конвенционални ЯМР скенери. Така може и да се изследва ефективността на лечение за биполярно разстройство – психично заболяване, третирано с литий. Детайлите на картината от Iseult позволяват и проследяването на молекули, свързани с мозъчния метаболизъм като глюкоза и глутамат. Бързината на сканиране на Iseult потенциално би могла да се използва и за създаването на множество изображения на мозъци с цел откриване на общи показатели при дадени заболявания.

Четете повече в puls.bg.

Снимка: Pixabay