Лекуват болката с насочени към мозъка ултразвукови лъчи

Атакуват конкретна част на мозъка, за да намалят възприемането на болката

25.02.2024 | 08:31 Редактор: Тодор Петров
Лекуват болката с насочени към мозъка ултразвукови лъчи

Лечението на болката в мозъка не е лесно, но новоразработен неинвазивен метод за използване на ултразвук е особено обещаващ, се посочва в проучване.

Изследователи от Медицинското училище "Вирджиния Тех Карилион" използват силно фокусирани ултразвукови лъчи, насочени към една конкретна част на мозъка, за да намалят възприемането на болката и някои от свързаните с нея ефекти (като например промени в сърдечния ритъм), съобщи Science Alert.

Макар че този подход е все още в ранен стадий, екипът се надява, че той може да бъде доразвит като начин за манипулиране на мозъка и успокояване на телата ни, особено за тези, които изпитват хронична болка.

Частта от мозъка, към която се насочват тези ултразвукови вълни, е инсулата, за която е известно, че участва в обработката на усещането за болка - което я прави основна цел за лечение, насочено към овладяване на болката.

Инсулата обаче се намира дълбоко в мозъка и тук се намесва ултразвукът. Тези тесни ленти от звукови вълни могат да бъдат прецизно насочвани и регулирани - и много предишни изследвания са разглеждали потенциала им за въздействие върху мозъка. Това е първият път, в който това се прави върху инсулата.

Освен за притъпяване на болката, ултразвукът спомага за увеличаване на вариабилността на сърдечния ритъм, мярка за промяната във времето между отделните удари на сърцето, която е свързана с чувствителността към болка, пише БГНЕС.

Снимка: Pixabay