НАСА показа превозни средства за пътуване на хора и товари до Луната

Те са разработени по програмата "Артемида"

08.04.2024 | 16:44 Редактор: Беатрис Младжова
НАСА показа превозни средства за пътуване на хора и товари до Луната

Националната администрация по аеронавтика и изследване на космоса (НАСА) разкри финалистите, които са разработили концепция за превозно средство за програмата на НАСА - "Артемида" (Artemis).

САЩ упорито искат да върнат човек на Луната, като за целта астронавтите ще се нуждаят от превозни средства, които да придвижват хора и товари по повърхността на спътника на Земята, както и да транспортират необходимото оборудване. 

Одобрените проекти са от Intuitive Machines (проект Moon Racer), Venturi Astrolab (Flex) и Lunar Outpost (проект Lunar Dawn LTV). Тези компании разработват различни версии на лунното превозно средство за всички терени, но и трите бяха отличени и достигнаха до финала.

Концернът General Motors работи по най-новия проект, адаптирайки собствената платформа Ultium към лунните условия. Това прави и компанията за гуми Goodyear заедно с аерокосмическият концерн Lockheed Martin.

Общата максимална потенциална стойност на договора за Lunar Terrain Vehicle Services се оценява на 4,6 милиарда долара. Финалистите в конкурса сега трябва да изготвят предпроектно проучване за своя проект и след това да проведат тестове. Изстрелването на лунния роувър като част от мисията NASA Artemis се очаква през 2029 година, а американските астронавти планират да управляват Lunar Terrain Vehicle поне до 2039-а година, пише automedia.investor.bg.

Снимка: БГНЕС


1
1 rate up comment rate down comment 0
grainis
преди 2 седмици
Имплозионният Двигател ще се захранва както със складирано в резервоари втечнено MOH-Gas гориво, така и с произведен на борда на кораба SOH Gas, от безброй-пъти рецклируема вода - в този случай имаме ускоряване на кораба до скоростта на светлината, без изхвърляне в космоса на дори и молекула материя - целият процес на инерционно задвижване - подобно на гребна лодка, се извършва в напълно затворен цикъл при който газът детонира, след което имплодира и се връща в предишното си състояние - вода. Сигнализирай за неуместен коментар