НАСА анализира космическия обект, разбил се в къща в САЩ

Макар да тежи около 1 кг, той нанася сериозни щети

04.04.2024 | 18:47 Редактор: Беатрис Младжова

Предполагаем космически обект пробил покрива на къща във Флорида. Собственикът на жилището в Нейпъл сподели няколко снимки на щетите в дома си, както и кадър на отломките. НАСА проучва случая.

Огнените болиди в нощното небе привлякоха вниманието на десетки жители на Сан Диего. Смята се, че това са космически отломки от орбиталния модул на китайския космически кораб Shenzhou 15, който през ноември 2022 г. превози трима тайконавти на Китайската космическа станция. Модулът тежи около 1500 кг и е проектиран никога да не се прибере на Земята. 

Алехандро Отеро от американския град Нейпълс показа в социалните мрежи предмет, който разбил покрива на къщата му. По чудо инцидентът се разминал без жертви. 

"Едно от тези парчета падна в дома ми. Разби покрива, мина през 2 етажа и за малко не удари сина ми. Можете ли да ми помогнете да накарам НАСА да се свърже с мен?", призова той.

От американската космическа агенция са чули призива на мъжа. Сега обектът ще бъде анализиран в космическия център "Кенеди" на НАСА във Флорида и ще бъде дадена допълнителна информация. И въпреки че предметът, разбил покрива на Отеро, тежи около 1 килограм, той нанася сериозни щети.

Скоростта, с която се движат отломките в Космоса, достига до около 27 000 км/ч и дори миниатюрно парче може да унищожи работещ спътник. От 50-те години на миналия век досега в Космоса са изстреляни над 10 000 спътника, като повече от половината от тях вече не се използват и отломките от тях са десетки хиляди.

Вижте повече в репортажа.