Три мита за автомобилните акумулатори

Ако батерията е заредена, в студен гараж ще загуби заряд по-бавно

07.04.2024 | 16:43 Редактор: Толя Стоянова
Три мита за автомобилните акумулатори

Производителите на електрически превозни средства обещават техническа революция при батериите - пробег от над 1000 км, зареждане за няколко минути и т.н. На фона на такива съобщения "обикновените" акумулатори за автомобила остават в сянка, въпреки че именно те са много по-важни за огромното мнозинство от шофьори. И въпросите за тяхната работа не изчезват, дори напротив - увеличават се. А това води и до все повече спорове и раждане на митове. Нека видим какво казват експертите за тях.

Ако колата стои дълго време на студено, трябва ли акумулаторът да се свали и занесе на топло, за да не се изтощи?

На студено батерията се разрежда по-скоро бавно, отколкото бързо. Същото важи и за зареждането - с падането на температурата химическите реакции се забавят. Следователно, ако батерията е заредена, тогава в студен гараж тя ще загуби заряд по-бавно, отколкото в топъл апартамент. Въпреки това, трябва да се наблюдава нивото на оставащия заряд от време на време, тъй като разредена батерия просто ще се спука на студа.

Защо се твърди, че даването на ток от друг автомобил е опасно за него и затова е добре "донорът" да е със загасен двигател?

Преди време се считаше, че токът от генератора все още е много по-слаб от тока от "батерията-донор" и следователно не си струва двигателят да бъде стартиран. При по-старите автомобили нямаше особено значение, но съвременните коли са оборудвани с голям брой електронни системи и от време на време се появяват проблеми, което предизвиква основателен страх сред собствениците им. Общият съвет е следният - за да се избегне рискът от повреда на нещо, има смисъл, след като сте заредили акумулатора на закъсалия автомобил, да изключите двигателя на "донора" и едва тогава отново да се опитате да стартирате другата кола.

Достатъчно ли е двигателят да работи на празен ход, за се зареди акумулаторът, или трябва колата да се движи?

През лятото е напълно достатъчно, но през зимата може и да не стане. Факт е, че всяка батерия се зарежда много бавно на студено - полученият ток на зареждане, когато температурата падне от над нулата до -20°C, намалява значително. Ако е само 0,5 A и батерията е загубила 10 амперчаса, тогава възстановяването ще отнеме много време. Дългото пътуване може да помогне, ако акумулаторът се намира в двигателното отделение, а не извън него, както е при някои по-малки камиони. По време на шофиране батерията в двигателното отделение ще се загрее и следователно зарядният ток ще се увеличи рязко.

Четете повече в automedia.investor.bg.

Снимка: Pixabay