Защитният капак на автомобила - как може да повреди акумулатора?

Необходимо е повече внимание през зимните месеци

18.12.2022 | 21:03 Редактор: Вяра Димова
Защитният капак на автомобила - как може да повреди акумулатора?

Много шофьори, за да "изолират" батерията в студеното време, купуват специално термично защитно покритие. Някои производители на автомобили го включват в набора от "топли опции". Смята се, че такова решение е много ефективно в студа, но всъщност може и да навреди. 

Термозащитна "джаджа" под формата на кутия има фабрично в много автомобили като например VW Golf 6 или Opel Astra G, както и в немалко корейски автомобили с емблемите Kia и Hyundai. Аксесоарът е наистина полезен. През лятото предпазва батерията от прегряване в горещините, а през зимата работи като термос, запазвайки топлината. Не забравяйте обаче, че всеки термос може да поддържа и "студен режим" също толкова дълго. И в това се крие опасността.

Ако колата е стояла на студено дълго време - например няколко дни - по-добре е да премахнете капака. Така след стартиране на двигателя батерията се загрява по-бързо от топлината на двигателя. В противен случай този процес ще бъде доста по-бавен, което ще провокира спад на напрежението в акумулатора.

Добавете към това и кратко време за пътуване с чести стартирания и ще получите неприятен резултат: дори нова батерия ще "умре" само за 2-3 месеца. 

Четете повече на automedia.bg.

Снимка: pixabay