Изкуственият интелект: Убиец или създател на работни места?

41% от висшите мениджъри изпитват притеснения

05.04.2024 | 16:16 Редактор: Беатрис Младжова
Изкуственият интелект: Убиец или създател на работни места?

Изкуственият интелект ще накара много компании да наемат по-малко кадри през следващите пет години, обяви Adecco в доклад, подчертаващ възхода на AI на работното място, цитиран от Ройтерс.

Около 41% от висшите мениджъри очакват да имат по-малка работна сила заради AI, допълва докладът, базиран на проучване сред ръководителите на 2000 големи компании по света.

Генеративният AI, който може да създава текст, снимки и видеа в отговор на заявки, засилва както надеждите, че повтарящите се задачи могат да бъдат премахнати от задълженията на хората, така и страховете, че много работни места бързо ще станат излишни. Технологичните компании, включително глобални гиганти като Google и Microsoft, започнаха вълна от съкращения през последните няколко месеца, тъй като изместиха фокуса си към системи като ChatGPT на OpenAI и чатбота Gemini на Google.

Проучването на Adecco е едно от най-големите по въпроса за AI и следва изследването на Световния икономически форум от 2023 г., според което 25% от компаниите очакват AI да доведе до загуба на работни места, а 50% смятат, че технологията ще създаде нови позиции.

"Почти всички работни места ще бъдат повлияни от изкуствения интелект по един или друг начин", коментира главният изпълнителен директор на Adecco Денил Мачуел.

"AI може да убие работни места, но също така може да бъде и създател на работни позиции", добави той.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: Pixabay