В Слънчев бряг ще хващат престъпниците с камери с изкуствен интелект

Разполагат със система за лицево разпознаване

04.04.2024 | 18:16 Редактор: Тодор Петров

Слънчев бряг вече разполага с камери с изкуствен интелект. От полицията и Община Несебър са убедени, че новата система ще доведе до рязък спад на престъпността по морето през летния сезон.

Навръх Коледа, преди две години, 27-годишен моторист се похвали в социалните мрежи с клип как е изминал 35 километра от Несебър до Бургас за 13 минути със скорост от 300 км/ч. От това лято обаче нова интелигентна система за видеонаблюдение ще засича нарушителите на пътя от Обзор до Равда. 

Системата използва изкуствен интелект, което подпомага значително скоростта на работа с нея, като разпознаване на лица или МПС-та. Към обновената система за видеонаблюдение са интегрирани и наличните до момента стари камери в курорта. 

"Слънчев бряг" АД инвестира във видеонаблюдение през последните 9 години. На територията на комплекса има изградени около 350 камери, които покриват 80% от комплекса в зона "Изток". От полицията са категорични, че системата може да бъде използвана и за издирването на лица, обявени за общодържавно издирване.

"Община Несебър е общината, която приема най-много туристи през летния туристически сезон, а където има туристи, има и криминален контингент -  тя ще бъде в полза на полицията. Вече имат няколко криминални случая, които благодарение на това видеонаблюдение са разрешени", заяви кметът на Несебър Николай Димитров.

Първите хотели в Слънчев бряг ще отворят врати за Великденските празници. Хотелиерите си спомнят, че в предходните години обирите и кражбите в курорта бяха ежедневие. В най-големия ни курорт очакват 20% ръст на туристите това лято.

Вижте повече в репортажа.