Бум на регистрираните нови коли у нас, Skoda и Toyota си оспорват лидерството

Това са най-продаваните марки в страната

04.04.2024 | 08:22 Редактор: Тодор Петров
Бум на регистрираните нови коли у нас, Skoda и Toyota си оспорват лидерството

Пазарът на нови автомобили у нас уверено върви към най-силната година в историята си, след като и през март продажбите отчетоха рекордни стойности, показва традиционната справка на Automedia.bg за регистрациите в МВР. 

През третия месец у нас са регистрирани 4504 автомобила в категориите М1 и N1. От началото на годината регистрациите са 13 192 - с 46% повече спрямо миналата година, с 68% повече от същия период на 2022

През тази година се очертава и нова битка на върха при най-продаваните марки у нас: Toyota срещу Skoda. След рекордни продажби през първите три месеца, чешкият бранд вече изостава само с 24 автомобила от японския (1869 срещу 1893). Skoda е и марката с най-голям ръст на годишна база между значимите играчи на пазара - цели 173%. 

С трицифрен ръст могат да се похвалят също Seat, Nissan и Suzuki. При Toyota увеличението спрямо същия период на миналата година е 77%.

Делът на т. нар. "реекспорт" - автомобили, регистрирани у нас и после дерегистрирани за износ в чужбина - е спаднал драстично. В миналато той достигаше почти 10% от общия пазар в България, но в момента е само 1.7% (поне по официални канали). Марката с най-много дерегистрирани автомобили до момента е Toyota - 50, пред Suzuki - 43, Citroen - 37 и Peugeot - 22.

Четете повече в automedia.investor.bg

Снимка: БГНЕС