Хакер открадна $63 млн. от базирана на блокчейн игра

Подобни пробиви са стрували около 1,8 млрд. долара миналата година

27.03.2024 | 09:11 Редактор: Беатрис Младжова
Хакер открадна $63 млн. от базирана на блокчейн игра

Криптосекторът претърпя един от най-големите си инциденти със сигурността тази година, след като хакер е откраднал 63 млн. долара от игра, базирана на блокчейн.

Играта, наречена Munchables, потвърди инцидента в публикация в X в сряда и заяви, че ще се опита да спре трансакциите. Специалистите в областта на блокчейн PeckShield посочиха, че хакерът е откраднал 17 400 токена Етер, които при сегашните цени струват около 63 млн. долара. 

В Munchables геймърите се опитват да печелят награди, като се грижат или отглеждат цифрови същества с очи на буболечки. По-рано тази седмица проектът заяви, че стойността на крипто токените, държани в протокола, е надхвърлила 80 млн. долара. 

Инцидентът предизвика вълна от необосновани спекулации, че вината е на недобросъвестен разработчик или дори севернокорейски хакери. Броят на свързаните със Северна Корея хаквания на криптоплатформи достигна рекордно високи стойности през 2023 г.

Известно е, че Lazarus Group, севернокорейска хакерска група е откраднала около 600 млн. долара от блокчейна, залегнал в основата на Axie Infinity, някога една от най-популярните игри в сектора.

Munchables е изградена върху Blast, т.нар. слой 2, който обещава по-ефективни трансакции от установените блокчейн вериги, както и точки за лоялност, подобни на тези на авиокомпаниите.

Четете повече в bloombergtv.bg.

Снимка: Pixabay