Украински хакери атакуваха транспортните услуги в Москва и Казан

Операцията е била подготвяна в продължение на близо месец

13.03.2024 | 22:26 Редактор: Толя Стоянова
Украински хакери атакуваха транспортните услуги в Москва и Казан

Хакери от ИТ армията на Украйна атакуваха руската система за плащане на билети в обществения транспорт на Москва и Казан, съобщи Министерството на цифровата трансформация на Украйна. Кибератаките се превръщат във все по-често използван инструмент и от двете страни в руско-украинската война.

Многостранната кибератака е била насочена към системата за плащане на билети "Тройка", използвана в 38 руски региона. Министерството съобщи, че в резултат на това собствениците на транспортни карти в Москва и Казан не са могли да платят билетите си, да заредят картите за пътуване или да платят за паркинг.

ИТ армията на Украйна, група от доброволци хакери, подкрепящи Киев срещу руската агресия, заяви, че операцията е била подготвяна в продължение на близо месец, информира "Киев Индипендънт".

"Резултатите надхвърлиха очакванията ни, като бяха нанесени видими щети на някои държавни мрежи и свързаните с тях доставчици, включително на системата за паркиране", заявиха от групата.

Агенцията за военно разузнаване на Украйна съобщи по-рано този месец, че е хакнала сървърите на руското министерство на отбраната, с което отбеляза поредната успешна кибератака срещу Русия, предаде БГНЕС. На свой ред Украйна претърпя една от най-мащабните атаки през декември миналата година, когато група хакери, за които се твърди, че са свързани с Русия, изключиха услугите на водещия телекомуникационен доставчик в страната "Киевстар".

Снимка: Pexels