Китайски хакери разбиха AirDrop на Apple, за да помогнат на полицията

Функцията за безжично споделяне на файлове е била използвана и от протестиращи за разпространение на анонимни съобщения

10.01.2024 | 13:14 Редактор: Толя Стоянова
Китайски хакери разбиха AirDrop на Apple, за да помогнат на полицията

Според Бюрото за правосъдие в Пекин китайска технологична компания е успяла да разбие криптирането на функцията за безжично споделяне на файлове AirDrop на Apple, за да идентифицира потребителите на популярната функция, съобщи CNN. Базираната в Пекин компания Wangshendongjian Technology е успяла да помогне на полицията да проследи хора, които са използвали услугата, за да изпращат "неподходяща информация" на минувачи в пекинското метро.

"Тя е установила номерата на мобилните телефони и електронните адреси на разпространителите в рамките на разследване, проведено след подадена жалба", се посочва в изявление на компанията.

В съобщението се уточнява, че са идентифицирани няколко заподозрени, без да се дават подробности за естеството на съобщенията.

"Фирмата преодоля техническите трудности за анонимно проследяване чрез AirDrop, което предотврати по-нататъшното разпространение на неподходящи забележки и потенциално лошо влияние", се допълва в изявлението.

AirDrop е обвинявана за получаването на неудобни съобщения от някои пътници в метрото и автобусите в китайските градове. Съобщава се, че популярната функция за безжично споделяне на файлове е била използвана и от протестиращи за разпространение на анонимни съобщения, критикуващи китайското правителство през последните няколко месеца на 2022 г.

Според международни медии, включително "Ню Йорк Таймс" и Vice World News, някои жители на Китай са използвали AirDrop, която може да се използва само между устройства на Apple, за да разпространят брошури и изображения, повтарящи лозунги, използвани в протест срещу китайския лидер Си Дзинпин през октомври същата година.

През 2019 г. AirDrop, която е ефективна само на къси разстояния, беше особено популярна сред антиправителствените демонстранти в Хонконг, които редовно използваха функцията, за да изпращат на пътниците в метрото ярки рекламни постери и рисунки, с които ги призоваваха да участват в протестите, предаде БГНЕС.

През ноември 2022 г. Apple започна да ограничава споделянето на Airdrop с неконтактни лица за устройствата в Китай, което затрудни потребителите да споделят файлове с хора, които не познават. По-късно тази функция беше разширена в световен мащаб.

Снимка: Pexels