Нова интернет измама: Хакери нападат личните ни профили и след това искат пари от приятелите ни

Полицията във Велико Търново и ГДБОП разследват схемата

04.01.2024 | 19:15 Редактор: Деси Николова

Нова интернет измама, която се разпространява по време на празниците и ощетява десетки. Полицията във Велико Търново и ГДБОП разследват схема във Facebook, в която е намесено името на директора на социалната дирекция в община Велико Търново. От нейно име измамниците искат пари от приятелите ѝ, които да се превеждат към сайтове за залагания.

Вчера по обяд на личната Facebook страница на директора на социалната дирекция във Велико Търново - Росица Димитрова, се появил текст с призив приятелите ѝ да изпращат чрез система за парични преводи пари средства чрез определен код. Оказало се, че профилът ѝ е хакнат и измамници се разпореждат с него.

"Приятел във Facebook ми пише в Messenger, че съм в някаква група, ако искат да ме извадят и така нататък. След това загубих всякаква връзка с моята Facebook страница и с Messenger, и установих, че на мен ми е хакнат профилът", разказа Росица Димитрова.

Приятели на Росица изпратили по Viber какви текстове получават от нейно име.

"Текстът е един и същ, че аз съм на лаптоп, че не мога да отговоря, че не мога да отговоря на Messenger и че не мога да отида да EasyPay да си направя някакво плащане, много ми е спешно и че вечерта ще възстановя парите двойно. Само от снощи, след като започнах да предупреждавам по Viber всички, на които имам контакти, че профилът ми е хакнат, ми се обадиха познати че им се случила същата случка. Явно това е някаква измама", допълни Димитрова.

"Имаме вече трети-четвърти сигнал за така извършени модерни измами чрез използване на профили във Facebook. Хората действат наивно в случая, те вярват, че човекът, който им пише, е истинският собственик на профила" разясни началникът на РУ-Велико Търново гл. инсп. Веселин Райков.

"Много е важно не просто да защитим нашия Facebook профил, но и да защитим асоциираната с този профил пощенска кутия. Включването на така наречената двуфакторна верификация", информира експертът по киберсигурност Любомир Тулев.

Кибер експертите призовават хората да бъдат внимателни и въпреки, че имат доверие на приятелите си, винаги да проверяват стриктно подобни съобщения когато става дума за финанси и материална подкрепа.

Вижте повече в репортажа.