Хакери оставиха над 100 онкоболни без лечение в Хасково, подаден е сигнал към ГДБОП

Всички пациенти контактуват с лекарите от химиотерапията и терапиите им се плануват, увериха от ръководството на лечебното заведение

19.12.2023 | 22:24 Редактор: Елеонора Танева
Хакери оставиха над 100 онкоболни без лечение в Хасково, подаден е сигнал към ГДБОП

Влязъл през централния сървър вирус остави без терапия над 100 онкоболни в болницата в Хасково. Атаката, при която зловредният код заключва всички данни в компютрите, е от 10 декември и едва днес системите са оправени.

За безпрецедентния хакерски удар първа разбрала фирмата, която поддържа софтуера на болницата. Оттам веднага уведомили лечебното заведение.

"Ние не знаем, откъде е проникнал вирусът, тъй като компютрите, в които е терапията, не са свързани с интернет", обясни шефът на болницата д-р Матей Матеев, цитиран от "24 часа".

Машините обаче са във вътрешна мрежа, координирана от централния сървър. Към него са свързани и други компютри, които имат достъп до интернет. Достатъчно е един да бъде заразен, за да се проникне до сървъра и оттам до компютрите, които са в мрежа с него, дори да нямат интернет.

Заради блокирания сървър не е имало връзка между болницата и Здравната каса, заради което не е можело да бъдат извършвани манипулации и да бъдат изписвани лекарства. Информация е подадена към ГДБОП, уведомена е Здравната каса и фирмата, която поддържа софтуера. Заради блокажа болницата ще натрупа сериозни финансови загуби, тъй като ще пропуснат плащания от касата по неосъществените терапии. Притеснението на болницата е, че няма да се справи и с планираното увеличение на минималната работна заплата, на каквато работи голяма част от немедицинският персонал.

От вторник лечебното заведение работи на пълни обороти.

"Всички пациенти контактуват с лекарите от химиотерапията и терапиите им се плануват", увери директорът д-р Матей Матеев. Той обясни, че според специалистите няма риск за болните поради изпуснатите терапии. Част от тях, които били на наркотични обезболяващи, временно ползвали ибупрофен и други подобни, за които не се изисква рецепта. От месец те са електронни и затова болницата не е имало как да ги издава.

Удареният архив е съдържал данните на 15 хил. души, те вече са възстановени. Това е станало благодарение на бекъп на системите, направен по-рано през годината. Той не съдържа данните само на най-новите пациенти. Те ще бъдат въведени ръчно, когато се появят за лечение. Очаква се пропуските да бъдат възстановени за не повече от 2 месеца, а за попълване на липсите на всеки отделен пациент ще са необходими по около 10 минути. Така няма да се наложи болницата да приема по-малко пациенти на ден. 

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)