Италия инвестира €1 млрд. в проекти за изкуствен интелект

Джорджа Мелони съобщи новината на събитие в Рим

12.03.2024 | 17:25 Редактор: Толя Стоянова
Италия инвестира €1 млрд. в проекти за изкуствен интелект

Италианският премиер Джорджа Мелони обяви създаването на инвестиционен фонд от 1 милиард евро за насърчаване на проекти за изкуствен интелект и призова за "етични правила", които да управляват използването на технологията. Тя съобщи новината на събитие в Рим, два дни преди нейната страна да бъде домакин на среща на технологичните министри от Г-7, където ИИ ще бъде начело на дневния ред.

Инвестиционният фонд, който ще включва ново финансиране, както и съществуващи фондове, е предназначен като начален капитал за привличане на допълнителни инвестиции, каза премиерът, с цел създаване на "италиански начин за развитие на ИИ".

Мелони заяви, че Италия също работи върху свое собствено законодателство, допълващо първия в света закон на ЕС, който в момента е в процес на разработване, за да "установи някои принципи" и също така да идентифицира как да стимулира местните компании.

"Това е технология, която може да разгърне целия си положителен потенциал само ако развитието ѝ се движи в периметъра на етичните правила, които поставят човека, неговите права и нужди в центъра", каза още Мелони.

Бързото развитие на изкуствения интелект се превърна в тема за глобална загриженост, подсилена от стартирането през 2022 г. на ChatGPT, генеративна програма от OpenAI на Microsoft, която може да пише истории, да създава снимки, да пише компютърен код и много повече от прости текстови подкани. Мелони подчерта, че изкуственият интелект ще бъде приоритет на италианското председателство тази година на Групата на седемте (Г-7) най-богати страни, предаде БГНЕС.

На срещата на министрите от Г-7 във Верона и Тренто на 14 и 15 март Рим се надява да работи за "набор от инструменти за етично и ориентирано към човека развитие и използване на всички ИИ системи в публичния сектор".

Освен това Италия се стреми да разработи "подходящи механизми за доброволен мониторинг" на приемането на необвързващ кодекс на поведение, договорен от правомощията на Г-7 миналата година за компании, разработващи най-модерните системи за изкуствен интелект.

Снимка: БГНЕС