България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Изкуственият интелект навлиза в рециклирането, контролира сметосъбиращите машини

"Целият процес ще е по-евтин и много компании ще могат да го въведат", каза Борислав Малинов

11.03.2024 | 11:23 Редактор: Искра Ангелова

С помощта на изкуствения интелект могат да бъдат оптимизирани процесите на рециклиране, също така сортирането на отпадъци да бъде подобрено и нивата на рециклиране значително увеличени. Това съобщават от Българската асоциация по рециклиране.

"Да опазваме природата е най-важната задача както на обществеността, така и на бизнеса, разбира се, и на домакинствата. В областта на екологията и рециклирането най-важното за нещата, за които може да се използва изкуствен интелект, са следните: кръговата икономика, която е много важна в рециклирането. Един от продукт от неговото създаване до неговото загиване, той трябва така да се конструира, че да генерира най-малко отпадъци. Това включва и лесното му разглобяване на съставни части, именно тук се намесва изкуственият интелект - помага на конструкторите инженери така да направят продукта, че той лесно да се разглобява", каза председателят на асоциацията Борислав Малинов в студиото на "България сутрин".

По думите му благодарение на изкуствения интелект за продукта се използват по-рядко земни минерали - литий, кобалт.

"Ние можем да направим така, че да използваме по-малко от скъпите метали, с цел продуктът да бъде по-евтин за всички. С изкуствения интелект много удобно и лесно се контролират сметосъбиращите машини, защото с помощта на AI се създава график - изкуственият интелект праща машината на места, където вече са запълнени с 90%. В САЩ 22% от компаниите активно използват изкуствен интелект, 33% са направили първите стъпки, а 45% въобще не го използват", допълни Малинов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Според него изкуственият интелект е сложен за хората, но трябва да се научат на няколко неща: "Първо - да задават правилните въпрос, второто - на самата машина все още ѝ е трудно да разбира човешкия език. 56% от компаниите използват изкуствения интелект за автоматизация. 47% го използват за дигитален асистент. Но в същото време много хора ги е страх от AI".

Малинов припомни, че тепърва предстои разширение на изкуствения интелект.

"В момента съществуват много системи за сепариране на отпадъци, но те са много скъпи. Когато се въведе изкуствен интелект в тези машини, основно ще се използват датчици, а изкуственият интелект ще прави всичко останало. Целият процес ще е по-евтин и много компании ще могат да го въведат в своето производство", категоричен е председателят на Българската асоциация по рециклиране.

Трябва ли да има засилено полицейско присъствие в София заради напрежението около мигрантите?

Задължително трябва да има.
61%
Да оставят хората сами да се справят с проблема.
5%
Проблемът не се решава с присъствието на повече полиция.
35%
Общо 1072 гласа