Румъния отряза китайски технологичен гигант за 5G мрежи заради риск за сигурността

Премиерът Марсел Чолаку обяви забраната

29.02.2024 | 20:45 Редактор: Елеонора Танева
Румъния отряза китайски технологичен гигант за 5G мрежи заради риск за сигурността

Румъния предприе решителна стъпка в опазването на националната си сигурност, като официално забрани на китайския технологичен гигант Huawei да участва в нейните 5G мрежи, съобщи "Румъния инсайдер".

Премиерът Марсел Чолаку обяви забраната след отхвърлянето на искането на Huawei от Върховния съвет за национална отбрана на 21 февруари 2024 г.

В публикуваното решение премиерът Чолаку подчерта, че забраната е въведена след задълбочени оценки от страна на съответните институции относно рисковете за националната сигурност и отбраната, свързани с ангажимента на Румъния към задълженията за международно сътрудничество, включително в рамките на ЕС и двустранните стратегически партньорства, пише БГНЕС.

Този ход произтича от закона за сигурността на 5G мрежите, приет през 2021 г., след меморандум със САЩ. Това законодателство има за цел да намали рисковете за сигурността, породени от китайските технологични компании. Съгласно този закон оборудване и програми от неодобрени производители не могат да бъдат използвани в 5G мрежи за определен период от време.

Европейският съюз също призова държавите членки да изключат китайското оборудване, по-специално Huawei и ZTE, от своята 5G инфраструктура поради опасения за сигурността. Миналото лято комисарят по въпросите на единния пазар на ЕС Тиери Бретон подчерта спешността на тази мярка, като изтъкна потенциалните рискове, свързани с китайското оборудване.

Снимка: pixabay