5G мрежата ще бъде достъпна за 80% от българите до 2025 г.

Всички общини ще бъдат свързани с високоскоростни връзки в единна мрежа на държавната администрация

29.11.2023 | 18:20 Редактор: Ивета Велева
5G мрежата ще бъде достъпна за 80% от българите до 2025 г.

До края на 2025 година 80% от населението в България ще има достъп до 5G свързаност. Това заяви заместник-министърът на транспорта и съобщенията Григори Григоров на откриването на информационен ден за възможностите за кандидатстване на български организации в конкурс за 5G проекти по Механизма за свързване на Европа.

Заместник-министър Григоров призова учебните и здравни заведения, общинските и публичните организации да участват активно в новия конкурс за 5G проекти, за да бъдат използвани успешно възможностите за финансиране. Общият бюджет е 51 млн. евро за всички държави от ЕС.

Работи се и за изпълнение на инвестиция по Плана за възстановяване и устойчивост, като целта е близо 400 хиляди българи в отдалечени райони да имат достъп до високоскоростен интернет и да ползват 5G мобилна мрежа. Паралелно с това всички 265 общини ще бъдат свързани с високоскоростни връзки в единна мрежа на държавната администрация, каза заместник-министърът.

Свързаността от пето поколение ще получи още по-добро развитие, след като през тази седмица мобилните оператори вече получиха лицензи да ползват честоти в обхватите 700 и 800 мегахерца, добави Григоров.

Ставрос Калапотас от Генерална дирекция Съобщителни мрежи, съдържание и технологии в Европейската комисия съобщи, че европейските средства ще покрият до 75% от направените инвестиции.

Публични организации могат да кандидатстват в конкурса за 5G проекти по Механизма за свързване на Европа. Крайният срок за подаване на проектните предложения е 20 февруари 2024 година. 

Четете по темата в investor.bg

Снимка: Pexels