Чипове в мозъците - всичко, което трябва да знаем за стартъпа на Мъск

Neuralink стъпва на десетилетна технология, насочена към имплантирането на електроди

30.01.2024 | 13:59 Редактор: Деси Николова
Чипове в мозъците - всичко, което трябва да знаем за стартъпа на Мъск

Стартъпът Neuralink на Илън Мъск за първи път постави мозъчен имплант на човек – голяма стъпка към целта на милиардера един ден да позволи на хората да контролират компютри с ума си. За първи път Мъск даде и име на устройството за имплантиране, пише Bloomberg.

Ето всичко, което трябва да знаем за Neuralink и първото изпитание на технологията ѝ върху хора:

Какво е Neuralink?

Neuralink е стартъп, основан от Илън Мъск през 2017 г. Той се опитва да изгради компютърен интерфейс, работещ с човешкия мозък, който да помогне на хора с травматични наранявания да работят с телефони и компютри, като използват само мислите си. За да направи това, компанията залага на имплантирането на електроди в човешкия мозък.

Звучи страшно. Правено ли е преди?

Да, Neuralink стъпва на десетилетна технология, насочена към имплантирането на електроди в човешкия мозък с цел интерпретиране на сигнали и лечение на състояния като парализа, епилепсия и болестта на Паркинсон. По-ранно устройство, известно като Utah array, беше показано за първи път при човек през 2004 г. Много конкуренти навлязоха в областта, включително Synchron и Precision Neuroscience.

Законно ли е?

През май миналата година Американската администрация по храните и лекарствата даде одобрение на Neuralink за клинични изпитвания върху хора след поредица от опити за имплантиране при различни животни. Компанията беше силно критикувана за работата си с животни, особено с маймуни. Групи като Physicians Committee for Responsible Medicine заявиха, че Neuralink се е провалила при много от операциите.

Какво е различното в устройството на Neuralink?

То съдържа над 1000 електрода – много повече от други импланти. Устройството е насочено към отделни неврони, докато много други, които са в процес на разработка, се прицелват към сигналите от групи неврони. Ако работи, новата технология ще донесе по-висока степен на прецизност.

Как точно работи?

Имплантът поставя чипа и друга електроника в черепа на потребителя, а чрез безжична връзка се изпращат данни за мозъчния сигнал към приложението Neuralink, което ги декодира в действия и намерения. Зареждането също се случва безжично. Neuralink разработи хирургически робот по поръчка за извършване на процедурата по имплантиране.

Какво се надяват да постигнат с мозъчните чипове Мъск и Neuralink?

За начало Neuralink иска да помогне на парализирани хора. По думите на Мъск един ден устройството може да помогне на хора, които страдат от загуба на слух и зрение. Милиардерът твърди, че се надява един ден имплантът да може да послужи за по-футуристични цели, като това да помогне на хората да се слеят с изкуствения интелект.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: БГНЕС


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 месеца
Нали беше конспирация? Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 1
admin
преди 2 месеца
Аз съм за защото не чувам и не виждам!!!Иначе ако бях здрав "по скоро не" Сигнализирай за неуместен коментар