Мутирал коронавирус е 100% смъртоносен при експеримент с мишки

Експериментите са проведени в лаборатория в Китай

28.01.2024 | 16:30 Редактор: Елеонора Танева
Мутирал коронавирус е 100% смъртоносен при експеримент с мишки

Китайски учени са извършили експерименти с мутирал коронавирус, който е 100% смъртоносен при мишки, независимо че подобни опити могат да доведат до нова пандемия. Изследователи от Пекин, свързани с военните, са използвали клонирано подобие на вируса на Ковид-19, открито у панголини (животно, за което се смяташе, че е дало началото на пандемията от коронавируса), и са го използвали, за да инфектират 8 мишки, разкриват западни издания. Новият вирус е познат като GX_P2V.

Мишките са били хуманизирани, т.е. били са генномодифицирани така, че да синтезират протеин, който се среща и при хората. Целта била да се изследва как човешкият организъм би реагирал на заразата.

Всеки заболял гризач умрял до 8 дни, което самите учени, извършили експеримента, определили като "изненадващо бързо". Високи вирусни нива били открити в мозъците и очите на мишките, което показвало, че макар да е роднина на познатия вече коронавирус, новата разновидност атакува и се разпространява по индивидуален път.

В научна статия изследователите предупреждават, че откритието "подчертава риска от разпространение на GX_P2V върху хората", пише "24 часа".

"Това е ужасяващо изследване, напълно безсмислено от научна гледна точка – пише в X (Туитър) професор Франсоа Балу, експерт по инфекциозни болести в Университетския колеж в Лондон. - Не виждам какво би могло да се научи от насилственото заразяване на странна порода хуманизирани мишки със случаен вирус. Обратно, виждам как подобни неща могат да се объркат..."

"Ужасно е, че не се уточнява какви са били нивата на биосигурност, взети по време на изследването", добавя проф. Ричард Ебрайт, химик от университета „Рутгерс" в Ню Брънзуик, Ню Джърси. Всичко това се развива на фона на видеокадри, разпространени преди дни в цял свят, от китайска лаборатория в Шанхай.

На тях се вижда как бяла лабораторна мишка успява да избяга, като се крие на гърба на лаборанта, докато той я търси в паника.

Снимка: pixabay