Защо кашляме дълго след прекарана респираторна инфекция?

Не я подценявайте, може да стане хронична

27.01.2024 | 22:25 Редактор: Вяра Димова
Защо кашляме дълго след прекарана респираторна инфекция?

Постоянната кашлица седмици след преболедуване на респираторна инфекция може да е показателна за по-сериозен причинител. Кашлицата представлява рефлекс на организма. Чрез кашлянето се пречистват белите дробове и дихателните пътища. Подобно на кихането, кашлицата цели да предпази организма. Но когато имаме кашлица след като вече сме прекарали дадено заболяване, тя спира да има защитен характер и става най-вече нещо дразнещо.

Нормално е след прекарването на инфекция да кашляме, защото тогава кашлицата означава, че възпалението, което болестта причинява, още не се е успокоило в организма. Нормално е да се кашля до няколко седмици след инфекция, но когато тя не спре и стане хронична, тогава има вероятност за друг причинител.

Някои състояния, свързвани с хронична кашлица са астма, гастроезофагеална рефлуксна болест и синдром на постназалната капка.

В зависимост от интензитета на кашлицата тя може да причини и други проблеми. Силните кашлици могат да нарушат сънния режим и да доведат до умора и липса на концентрация. Физически силните кашлици могат да доведат до инконтиненция или припадъци.

Прекарването на Ковид-19 също може да допринесе за хроничната кашлица. Отделно от кашлицата, породена от вируса, инфекцията може да измени имунната система в белите дробове, правейки ги по-податливи към сериозни усложнения като бронхит. Но тези проблеми с белите дробове не идват само от Ковид-19 – прекарването на грип или на респираторен синцитиален вирус също може да причини подобни симптоми.

Четете повече в Puls.bg.

Снимка: pixabay