Хората купуват по-често Tesla, отколкото Audi?

Tesla почти се изравни с Audi в продажбите през 2023 г

11.01.2024 | 22:53 Редактор: Деси Николова
Хората купуват по-често Tesla, отколкото Audi?

Американският автомобилен концерн Tesla Inc. се е доближил по обем на глобалните продажби до германската премиум марка Audi през 2023 г., съобщава Bloomberg.

Audi, част от групата на Volkswagen AG, е продала 1,89 милиона автомобила през 2023 г., изпреварвайки с малко доставките на американския производител, които възлизат на 1,81 млн. превозни средства.

След три години на спад германската марка успя да се върне на възходяща траектория, като увеличи продажбите си със 17% на фона на силното търсене в Китай, Европа и САЩ.

Подобно на повечето европейски производители на автомобили, през последните години Audi се бори с недостиг на части и сложната електрификация. Премиум марката обяви миналия месец, че забавя реализацията на своя план за електромобили, за да избегне натоварването на фабриките и дилърите на фона на по-бавния растеж на продажбите на електрически автомобили.

Бързият възход на Tesla също се забавя леко напоследък. Главният изпълнителен директор Илон Мъск заяви пред анализатори, че компанията има потенциала да произведе 2 млн. електромобила през 2023 г., но намаленията на цените не успяха да стимулират достатъчно търсенето. Tesla достави повече автомобили от очакваното през четвъртото тримесечие, но не достатъчно, за да изпревари китайската BYD Co. при глобалните продажби.

Въпреки че германците напредват в прехода към електромобили, те все още изостават в сравнение с Tesla. Американският производител е продал повече напълно електрически превозни средства през миналата година от Audi, BMW и Mercedes-Benz, взети заедно.

Четете повече в investor.bg

Снимка: Pixabay


1
1 rate up comment rate down comment 0
Дърводелец
преди 3 месеца
Ами, купуват тесла , защото с чук си удряли пръстите повече. Сигнализирай за неуместен коментар