€300 000 глоба за превъртян километраж? Държави със солени наказания за нарушителите

В Хърватия това престъпление може да донесе до 8 години затвор

10.01.2024 | 22:20 Редактор: Вяра Димова
€300 000 глоба за превъртян километраж? Държави със солени наказания за нарушителите

Наказанието с конфискация на автомобила да се разшири и за нарушения като превъртане на километража - такава авангардна идея циркулира в определени среди, близки до МВР, макар още да не е намерила място в официално предложение за изменение на закона. От няколко месеца властите в България отнемат автомобили за употреба на алкохол и наркотици, и дори продадоха първата партида от тях на организиран от НАП търг.

Превъртането на километражите с цел да се измами следващ купувач е масово явление както у нас, така и на всички останали европейски пазари. Но наказанията за такова провинение варират силно от страна на страна. Къде и какви са наказанията:

Франция - 300 000 евро глоба

Най-брутални наказания за манипулиране на километражи предвижда френското законодателство - там глобата, в зависимост от тежестта на провинението, може да достигне шокиращите 300 000 евро, плюс до две години лишаване от свобода.

Хърватия - до 8 години затвор

Най-продължителна присъда може да ви докара превъртането на километражи в Хърватия. Там законът не предвижда фиксирана финансова санкция, но допуска от 6 месеца до 5 години затвор, като в особено тежки случаи присъдата може да достигне и 8 години.

Полша - глоба, ако не съобщиш при смяна на таблото

Полша е страната с най-висока средна възраст на автопарка в ЕС и не е чудно, че поне на законодателно ниво е много сурова с измамниците. Наказанието е от 3 месеца до 5 години затвор. 

Четете повече в automedia.investor.bg.

Снимка: pixabay