Опашки на търгове на НАП за конфискувани коли на пияни шофьори, някои си ги откупуват

В Бургас чрез търг бяха пласирани 27 отнети автомобила, а печалбата от тях е 50 000 лева

24.11.2023 | 19:13 Редактор: Ивета Велева

НАП започна да продава колите на дрогирани и пияни шофьори. В Бургас чрез търг бяха пласирани 27 отнети автомобила.

Стойността на внесените от местната приходна агенция средства от началото на годината в републиканския бюджет от продажби на конфискувани недвижими имоти, моторни превозни средства и благородни метали, е близо 650 000 лв. За да се стигне до търг за продажба обаче, първо трябва да има решение на съда.

"До този момент нямаме някое много скъпо возило. Автомобили, които до момента са продадени не са скъпи. Общата им стойност е около 50 000 лева, като любопитна подробносте, че имаме две продажби на лица, които са шофирали след употреба на алкохол" , каза говорителят на НАП - Бургас Христо Узунов.

 Задържаните автомобили към момента се съхраняват на общински паркинг, след като местата пред Районните управления се препълниха.

"Когато задържим водачът на автомобила и установим, че той го управлява под въздействието на алкохол и наркотици, в негово присъствие се прави оглед на автомобила", заяви началникът на отдел "Охранителна полиция" в Бургас  - комисар Марин Димитров.

Автомобилът се репатрира на паркинг и се съхранява до определението на съда, а когато водач управлява автомобил, който не е негова собственост, съдът връща автомобила на собственика, а на водача се налага глоба в размер на левовата равностойност на автомобила.

От агенцията по приходите отчитат голям интерес към търговете на конфискувани автомобили. Цялата подготовка и реализацията на един такъв търг отнема около три месеца.

"Подготвяме се да проведем още 11 търга на МПС-та, сред които също ще има коли на шофьори, които са управлявали след употреба на алкохол или наркотични вещества. Лицето, което е употребило алкохол, също може да участва в този търг и да купи отнетия и конфискуван в полза на държавата автомобил", добави Узунов.

Автомобилът се отнема, ако се шофира с над 1.2 промила алкохол. Ако се управлява автомобил след употреба на наркотици наказанията са конфискация, от 1 до 3 години затвор и глоба от 500 до 1500 лева.

Вижте повече в репортажа на Стиляна Георгиева.