Фактори, по които да изберете новите си автомобилни гуми

Изборът на правилния размер гуми е от решаващо значение за справянето на автомобила в движение

25.10.2023 | 09:35 Редактор: Вяра Димова
Фактори, по които да изберете новите си автомобилни гуми

Гумите са обувките за вашия автомобил. Те играят значителна роля в това как колата се представя на пътя. Независимо дали купувате гуми за първи път или е време да ги смените, има някои важни характеристики, по които да ги изберете.

Ние ще опитаме да улесним максимално този процес, като ви запознаем с основните фактори, които да имате предвид при следващата си покупка на гуми.

Размерът на гумите

Представете си, че купувате обувки, които не са ви комфортни при носене. Това е неудобно и опасно. По подобен начин изборът на правилния размер гуми е от решаващо значение за справянето на автомобила по време на движение. 

Можете да намерите препоръчителния размер на гумата в ръководството автомобила си както на страничната стена на текущите си гуми. Поредицата от цифри и букви би изглеждала по следния начин: P215/65R16. Този код представлява ширината на гумата, пропорцията и диаметъра на джантата.

Ако предпочитате да се доверите на професионалист, който да ви препоръча размер гуми спрямо изискванията на колата ви, заповядайте в Гуми "Диана". Специалистите в сервиза за гуми имат дългогодишен опит и модерно оборудване.

Тип гуми - зимни, летни или всесезонни

Гумите са предназначени за условията в различните сезони. Всички видове осигуряват максимална стабилност на автомобила спрямо метеорологичните условия, за които са предназначени. 

По-долу ви представяме основните видове: 

  • Зимни гуми - проектирани са за студени и снежни условия. Те са произведени от каучукови смеси, които запазват мекотата си и при ниска температура. Протектора и шарките служат за високо ниво на сцепление върху хлъзгави повърхности.
     
  • Летни гуми - те не са подходящи за зимни условия, тъй като изработката им е от друг материал, който се втвърдява при температури под 7 градуса. Перфектни са за топло време, осигурявайки отлично сцепление върху сухи и мокри пътища.
     
  • Всесезонни гуми - те са универсалният избор при ежедневно шофиране. Предлагат стабилност при шофиране в различни условия, включително дъжд и сняг. Трябва да отбележим, че трудно могат да се сравняват с качествата на гумите, които са създадени специално за различните сезони. 

Когато избирате гумите си, съобразете с начина си на шофиране, както и с местния климат.

Шарка и дълбочина на протектора

Шарката на протектора на гумата не е само за украса, а има своите цели. Тя спомага за отблъскването на водата и подобряването на сцеплението при сухи и мокри пътища. 

Затова е важно да проверявате редовно дълбочината на протектора на гумите си, тъй като влияе на спирачната ефективност и стабилността на автомобила. Изтърканите гуми могат да бъдат много опасни.

Товароносимост и скорост

Всяка гума има капацитет на натоварване и скорост, определени от производителя. Той показва какво тегло могат да понесат гумите и каква е максималната скорост, с която могат да се справят. Уверете се, че избраните от вас гуми отговарят на характеристиките на автомобила.

Определете бюджет

Гумите се предлагат в различни ценови диапазони. Въпреки че е изкушаващо да изберете най-евтиния вариант, инвестирането в гуми от по-висок клас е гаранция за вашата безопасност. 

Такъв тип гуми са Goodyear, които са сред топ 3 най-добри марки. Можете да намерите различни размери от тях в центъра за гуми на Гуми Диана, както и в техния онлайн магазин. 

Марка и отзиви

Преди да закупите модела гуми, който сте набелязали, проучете добре марката и отзивите на клиентите. Доказалите се марки произвеждат по-качествени продукти и предлагат гаранция. 

Отзивите на клиентите могат да ви дадат желаната информация за качеството и представянето на гумите по време на път.  

Поддръжка и ротация

След като вече закупите желаните гуми, тяхната правилна поддръжка ще удължи живота им. Правете ротация на гумите, за да се погрижите за равномерното им износване.

Закупуването на гуми не е трудна задача, стига да взимате под внимание споменатите фактори - размер, тип, шарка и товароносимост. Това е начинът не само пътят да се усеща по-комфортен, но и да сте в по-голяма безопасност. 

За да не срещате затруднения при избора, доверявайте се на центрове за гуми с доказана квалификация. Такъв е и Гуми Диана. Можете да намерите техните центрове в по-големите градове на страната, като за гр. София предлагат и мобилна смяна на гуми.


1
0 rate up comment rate down comment 0
Бойко
преди 6 месеца
Тези в Диана големи мошенициЯко лъжат че имам криви джантиОтказах да ги изправят и отидох в кварталната гумаджийницаТам човека ги качи на баланса и джантите бяха прави на струнаА онези измамници искаха 300 леваВНИМАВАЙТЕ Сигнализирай за неуместен коментар