Възможен ли е добивът на полезни изкопаеми извън Земята?

Светът има нужда от все повече ресурси

29.09.2023 | 19:38 Редактор: Толя Стоянова
Възможен ли е добивът на полезни изкопаеми извън Земята?

Минното дело е сфера, която постоянно се развива и внедрява нови технологии, за да отговори на нарастващата нужда от суровини на човечеството. Секторът съчетава в себе си много науки, като физика, химия, геология и екология, а съвременните мини са изключително високотехнологични и много от дейностите в тях се извършват дистанционно. Миньорите на бъдещето ще трябва да развиват все по-разнообразни умения, но няма да бъдат заменени от машини. Това каза ректорът на Минно-геоложки университет "Св. Иван Рилски" проф. д-р инж. Ивайло Копрев.

"Светът има нужда от все повече ресурси и миннодобивният сектор е принуден да работи с руда с все по-малко съдържание на метал и това е сферата, където първо се внедряват някои нови технологии", заяви той.  

Той посочи, че преди около 20 години съдържанието на метал, който е добиван в рудниците в България и по света е бил около 1%, а сега е 0,1%, но понякога резултатът от добива е дори по-добър. 

Професор Копрев обясни, че технологичният напредък в сектора е комбинация от процеси, като нови методи за проучване и откриване на суровини, по-ефикасни взривни вещества, които не отделят отровни газове по-щадящи химикали за извличане на метала от рудата. Различните машини, които се използват също са в пъти по-бързи, по-големи и по-производителни. 

Съдържанието на рудата, която се обработва е намаляло 10 пъти, а това е възможно само чрез иновативни технологии. Там е пресечната точка между физика и химия. Използват се химически вещества, които извличат до 99,999% от полезния компонент, което води до генериране на по-малко отпадъци, защото суровината се използва максимално.

Търсенето на полезни изкопаеми също се е променило много и през последните години използва най-съвременните методи на геофизиката, които вече са достъпни не само за сферата на нефта и газа, каза гостът. 

Той разказа, че тези методи са много бързи и щадящи природата, защото вече не е нужно да се секат дървета или да се правят сондажи. 

"Миннодобивната индустрия е една от тези с най-силна връзка между образованието и бизнеса", каза професор Копрев. Минно-геоложкият университет предлага стажове още от 1 курс, за да могат студентите да се ориентират кои са най-подходящите за тях професии и след завършване на образованието си да имат гарантирана високодоходна професия. 

Четете цялата статия в bloombergtv.bg.

На коя дата България трябва да празнува своя национален празник?

На 3 март - Денят на Освобождението. Датата не трябва да бъде променяна.
67%
На 16 април - Денят на приемането на Търновската конституция.
1%
На 20 април - Денят на избухването на Априлското въстание.
1%
На 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
11%
На 6 септември - Денят на Съединението.
7%
На 22 септември - Денят на Независимостта.
14%
Общо 4227 гласа

Снимка: Рexels